Günümüzde banyo, işlevinin çok ötesine geçen bir mekandır. Piyasadaki sayısız seçenekler ve çeşitli estetik düşünceler birleştirilerek, banyolar bir tasarım ifadesi haline gelebilir.
Uygarlık tarihi boyunca gelişim göstermiş olan banyoların, zaman içinde yeni yaşam tarzları ve hijyen standartlarına daha iyi uyum sağlamaları için lokasyonları ve işlevlerinde değişimler yaşanmıştır. Fakat en başta bu alanlar tuvaletin içinde olan bir kısım olarak konumlanmak yerine, farklı lokasyonlarda kullanıcıların hayatlarına dahil olmuştur. Bazı banyolar ise ritüellere dahil olmuştur. Hatta bazı kültürlerde dini ritüellerin bir parçası olarak yer edinmişlerdir.
Peki geleceğin banyosu denince aklımıza neler geliyor? Hazırsanız banyonun geleceğine doğru gitmeden önce tarih bilgilerimizi biraz kurcalamak adına banyoların ne zaman kullanılmaya başlandığını öğrenmek için geçmişe doğru bir yolculuğa çıkalım!
Yunanlılar, Persler ve Bizanslılar gibi uygarlıklarda hamamları sık sık kullanma pratiği yaygındı. Ancak sosyalleşme ve arınma yerleri olarak, banyoların kullanımlarını popüler hale getiren toplum Romalılar olmuştur. İnsanlar bu ortak banyolarda, yan yana tuvaletlere oturarak ihtiyaçlarını karşılamıştır. Banyo ve hamamlara sosyal ve arkitektonik bir boyut katan Romalılar, inşa ettikleri banyoların birkaç tanesine akan suya erişimi bile sağlamıştır.
İslam kültüründe ise banyolar sosyal ve dini amaçlara hizmet etmekteydi. Bu alanlar sosyalleşmek ve temizlenmek için kullanılmaktaydı. Dini anlamda ise bu yapılar vücudun ve ruhun arındırıldığı alanlardı.
Orta Çağ’a gelindiğinde ise banyolarda radikal değişimler görülmüştür. Politik, felsefi ve dini alanlarda görülen ciddi reform hareketlerinin ardından, insanlar hijyeni günahkar bir pratik olarak görmeye başlamışlardır.
16. ve 17. yüzyılda ise aynı sebeplerden ötürü hijyen pratikleri birçok sorun doğurmuştur. Umumi banyoların çoğu yıkılmıştır. Avrupa’da kişisel bakım bu dönemde dibe vurmuştur. Bunun sonucunda ise çok ciddi sağlık sorunları ve salgınlar ortaya çıkmıştır.
Fakat dünyaya modernlik getiren tuvalet Alexander Cummings ve Joseph Bramah tarafından tasarlanmıştır. 18. yüzyılda hijyen ve sağlık arasındaki ilişki kurulmuş olup, salgınlar ve bulaşıcı hastalıklar azalmaya başlamıştır.
19. yüzyılın sonlarına doğru banyo ve tuvaletler artık evlerdeki yerlerini almıştır. Şehir planlama alanındaki gelişmeler sayesinde, kent mimarları günümüzdeki kanalizasyon sistemine benzer bir sistem oluşturmuşlardır. Bu yeni sistemde birçok tesisat yer almıştır. Bunlar banyolara rahatlık ve hijyen katan inovasyonlar olmuştur.
20. yüzyıla gelindiğinde ise, banyolar bugün bizim de kullandığımız hallerine çok yakın bir hal almışlardır. 20. yüzyılın ikinci yarısında, her evde bir banyo bulunmaya başlanmasıyla birlikte, bu kısımlar evin öncelikli alanları arasında yer edinmeye başlamıştır.
Günümüzde banyolar evlerin çok önemli alanlarından biri haline gelmiştir. İhtiyaçların yanında estetik kaygılar da banyo tasarımları ve aksesuarlarının önemini arttırmıştır.
Tesisatlar imkanları ve banyo aksesuarları konusunda artık çok fazla seçeneğe erişebilirlik sağlanmıştır. Günümüzde banyolar için, dolaplar, aynalar, aydınlatma armatürleri gibi ufak tefek detayların yanı sıra, küvetler, duş kabinleri ve lavabolar için de birçok farklı seçenek arasıdan tercih yapabileceğimiz imkanlar mevcuttur.
Teknoloji hayatımızın her yönünü etkilerken banyolarımız üzerinde de büyük ölçekte değişiklik yaratacağı öngörülüyor.
Geleceğin banyosunda olması öngörülen teknolojilerden biri kişiye özel bir banyo sistemi. Bu sistemde banyoda çalan müzik, banyonun sıcaklığı, suyun sıcaklığı ve hatta çeşitli batarya ve vitrifiye ürünlerin seviyeleri her kullanıcının tercihine göre özel olarak ayarlanır.
Gelecekteki banyolarda olması öngörülen bir diğer teknolojik gelişme ise aynaları aynı zamanda monitör olarak kullanılabileceği. Böylece sabah dişinizi fırçalarken sevdiğiniz bir diziyi izleyebilecek, günlük haberleri öğrenebilecek ve aramalarınıza cevap verebileceksiniz.
Günümüzün en önemli sorunlarından biritükenmekte olan doğal kaynaklarımızdır. Bu yüzden banyo tasarımlarımızda dahi tercihlerimizin dünyanın geleceği açısından doğuracağı sonuçları da hesaplamamız gerekmektedir. Bu yönde yapılacak olan ufak değişiklikler dahi doğal kaynaklarımızın korunması açısından büyük önem arz etmektedir.
Gelecekteki banyo ürünlerinin yüksek ölçekte su tasarrufu yapabilir olması beklenmektedir. Hatta giderden akan sular filtrelenip banyoda yeniden kullanılarak hem banyoda gereksiz su israfından kaçınılacağı hem de banyodaki enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan sağlanacağı düşünülmektedir.
Yılmazlar Banyo Merkezi olarak, bu blog yazımızda sizlere banyoların dünü, bugünü ve geleceğini anlattık.
Siz de uluslararası standartlara uyum sağlayan ürünlerimizle beraber kalıcı konfor sunan, fonksiyonel ve tarz sahibi banyo tasarımları istiyorsanız doğru yerdesiniz!
Ürünlerimizi yakından incelemek için tıklayın!