Evimiz dışındayken, banyo ihtiyaçlarımızı gidereceğimiz zamanlarda genellikle kaygı duyarız. Bu yüzden dış ortamlarda ihtiyaçlarımızı gerçekleştirmek için kullandığımız ve herkesin kullanımına açık olan bu kamusal banyoların rahat ve hijyenik olmasına özellikle dikkat ederiz.
Okul, alışveriş merkezi gibi kamusal alanlarda bulunan banyolar küçük bir kabin şeklinde olabileceği gibi daha büyük bir yapı hâlinde küçük kabinlere bölünmüş şekillerde de olabilmektedir.
Her geçen gün hijyen konusunda bilincin daha da arttığı dünyamızda, kamusal banyolar bugünkü halini alana dek birçok süreçten geçmiştir. Gelin hep beraber kamusal banyoların geçirdiği süreçleri daha yakından inceleyelim.
On dokuzuncu yüzyılda şehirlerinin etrafına umumi banyoların dağınık şekilde yerleştirilmesi, halkın bu konudaki ihtiyacının ne kadar büyük olduğunu bize anlatıyordu. İnsanlar evlerinin dışında oldukları durumlarda temiz suya erişim sağlamak ve hijyen ihtiyaçlarını gidermek konusunda zorluk çekiyordu.
Dünyanın farklı kentlerinde, temiz ve rahatlıkla kullanılabilir bir banyoya erişim zordu. Genellikle belirli bir ücret karşılığında özel ya da yarı-özel banyolarda ihtiyaçlar karşılanabiliyordu. Bu da sınıfsal olarak hijyen farkına sebep oluyordu.
Oteller, büyük mağazalar ve tren istasyonları da banyolar için tesisler sunuyordu, ancak bunlar da nüfusun tüm kesimlerinin erişebileceği şekilde değildi.
Yirminci yüzyılın hemen öncesine baktığımızda, kafe, restoran ve bar gibi mekanların tuvaletlerinin kentsel alanlardaki tek seçenek olduğu görülüyordu. Dolayısı ile işletme sahipleri bu hizmeti müşteri çekme konusunda kullanıyordu ve bu da kullanıcı için maliyetli oluyordu.
1920’li yıllara gelindiğinde ise dünyanın birçok şehrinde, kamusal banyolara sıklıkla yer verilmeye başlandı ve gün geçtikçe şu an içinde bulunduğumuz erişim imkanına kavuştu.
Günümüzde alışveriş merkezleri, metrolar, vapurlar, cafeler ve restoranlar dahil olmak üzere birçok umumi alanda ihtiyaçlarımızı gidermek üzere kamusal banyolara erişim sağlayabilmekteyiz. Aynı zamanda da çok fazla olan bu kamusal banyolarda tercih edilen antibakteriyel banyo elemanları sayesinde hem temiz hem de rahat bir banyo deneyimi gerçekleştirebiliyoruz.
Sensör ile çalışan musluklar, sifonlar ve peçetelikler, banyolarda bulunan antibakteriyel sabunlar, otomatik olarak belirli periyotlarda sıkılan kokular gibi daha birçok etken, kamusal banyolar ile yaşadığımız deneyimin konforunu arttırmaktadır.
Yılmazlar Banyo Merkezi olarak, bu blog yazımızda sizlere kamusal banyoları anlattık.
Siz de uluslararası standartlara uyum sağlayan ürünlerimizle beraber kalıcı konfor sunan, fonksiyonel ve tarz sahibi banyo tasarımları istiyorsanız doğru yerdesiniz!